Енергодарський міський центр соціальних служб Середа, 08.05.2024, 17:18
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Це ми!
Корисні посилання







Сайти наших клієнтів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2021 » Січень » 18 » Поради для батьків.
20:13
Поради для батьків.

11 способів сказати дитині «ні» і бути почутим.

Здавалося б, що складного в тому, щоб сказати дитині «ні» і домогтися бажаного ефекту? Однак всі батьки знають, що часто відмови і заборони стають причиною сліз, істерик і спалахів агресії. Так як цього уникнути?

11 порад, які допоможуть говорити «ні» дитині спокійніше і впевненіше.

1. «Ні» має промовлятися рідко

«Ні» повинно стати вашим козирем. Якщо дитина буде чути від вас «ні» з інтервалом в 5 хвилин, то дуже швидко перестане на нього реагувати. Якщо ж вживати слово «ні» рідко і на тлі багатьох «так», вона буде сприйматися як стоп-сигнал, як щось дуже важливе.

2. Перше «ні» грає ключову роль

Забороняти дитині якусь дію в перший раз потрібно спокійним упевненим тоном, з серйозним виразом обличчя, наводячи зрозумілі причини. Важливо, щоб дитина відразу зрозуміла, чому, наприклад, не можна малювати на стінах фломастером. Інакше кожна наступна спроба донесення «ні» ризикує стати провальною.

3. Говорячи безапеляційне «ні», приготуйтеся попрацювати

Забороняючи щось дитині, ви її ображаєте. Принаймні, для неї все виглядає саме так. Але це не означає, що вам потрібно відразу намагатися її заспокоїти і пом’якшити свою позицію, — це означає, що вам потрібно налаштуватися на додаткову роботу. Щоб полегшити переживання дитини, постарайтеся розділити їх з нею. Обійміть її, поспівчувайте, скажіть про те, що ви розумієте її, але так робити не можна, і крапка. Головне, не відміняйте заборону! Дитина змириться з неможливістю зробити задумане, але при цьому не буде самотня у своїх переживаннях і буде відчувати вашу любов і підтримку.

4. Недостатньо відмовити, потрібні пояснення

Якщо дитина не розуміє, чому щось не можна, ймовірність того, що вона захоче повторити цю дію знову, збільшується. Найефективніший спосіб сказати «ні» — назвати вагомі причини, які ваша дитина може зрозуміти. Проте врахуйте, що, коли дитина сердиться або засмучена, вона просто не в змозі сприймати довгі і складні пояснення, чому не можна. Довгі нотації вона, швидше за все, пропустить повз вуха, тому формулюйте пропозиції коротко і доступною їй мовою.

5. «Так» може означати відмову

Діти чують «ні» так багато разів, що з часом вони перестають правильно інтерпретувати це слово. Тому варто взяти на замітку, що «так» може означати «ні». Наприклад, якщо ваша дитина хоче нову іграшку під час покупок в супермаркеті, ви можете відповісти: «Так, якщо це те, що ти хочеш отримати на Різдво». Таким чином ваша дитина отримає бажане і навчиться йти на компроміси.

6. Ніяких криків! «Ні» вимовляється нейтрально

В залежності від того, як ви вимовляєте «ні», змінюється його значення. Якщо ваша відмова виражається на підвищених тонах, то це схоже на з’ясування стосунків, а не виховання. Те ж саме стосується «ні» з посмішкою на обличчі. Дитина міркує так: «мама (тато) говорить зі злістю, значить, вона мене не любить; мама (тато) каже весело, значить, вона просто грає».

7. Відмовляйте, пропонуючи при цьому альтернативу

Коли ви пропонуєте дитині альтернативу, у неї не виникає відчуття чергової відмови. Наприклад, «Я не дозволяю тобі грати з цими чашками, але ти можеш взяти з шафи набір кольорових пластикових стаканчиків і робити з ним що хочеш». Як правило, діти охоче і дуже швидко погоджуються на альтернативу.

8. Не давайте помилкових надій

Батьки часто говорять дітям: «не зараз». Але якщо не зараз, то коли? Якщо ви не будете стримувати свої обіцянки, у малюка можуть виникнути проблеми з довірою. Дайте дитині конкретну інформацію, щоб вона могла розуміти, скільки і чого варто чекати. Наприклад: «Не зараз, дорогенький. Ми купимо тобі на день народження».

9. Відмова має бути системною

Будь-яка категорична заборона повинна залишатися такою завжди, в будь-якій ситуації. Інакше малюк просто не зрозуміє, чому одну і ту ж дію було заборонено вчора, а сьогодні вона раптом стала доступною. Він може вирішити, що всі «ні» залежать від настрою батьків і насправді не несуть абсолютно ніякої небезпеки. Не практикуйте дозвіл забороненого, якщо вам потрібно викроїти час для своїх справ.

10. Ваше «ні» не може трансформуватися в «так» у інших членів сім’ї

Вводячи обмеження для дітей, обов’язково обговорюйте і погоджуйте їх з іншими членами сім’ї, щоб ваші позиції співпадали. В іншому випадку дитина може почати маніпулювати вами. Дотримуйтесь встановлених правил і самі. Якщо ви дозволяєте дитині їсти тільки за кухонним столом, а самі перекушуєте у вітальні на дивані, дитина швидше наслідує ваш приклад, ніж вашу заборону.

11. Заохочуйте дитину за гарну поведінку

Якщо дитина почула ваше «ні» і послухалась вас, то це свого роду акт доброї волі з її боку. Тому таку поведінку вашого чада потрібно відзначати і закріплювати вашим відповідним актом доброї волі.

Переглядів: 122 | Додав: fialka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Єдина Країна
Пошук

Рекомендуйте нас у соціальних мережах
Календар
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ти не один! Подзвони!
Наші фото
Соціальна реклама
Друзі сайту








Архів записів
Copyright MyCorp © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz