Енергодарський міський центр соціальних служб Четвер, 09.05.2024, 02:13
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Це ми!
Корисні посилання







Сайти наших клієнтів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2021 » Лютий » 22 » Енергетичні напої та їхня шкода
12:04
Енергетичні напої та їхня шкода

 

Енергетичні напої є доволі популярними не лише серед дорослих, але й серед підлітків. До їхнього складу входить комбінація різних стимулюючих речовин та додаткових компонентів (вітаміни, ароматизатори, барвники, тощо). Вони створені для прискорення роботи центральної нервової системи (ЦНС). За рахунок цього досягається істотне зниження втоми, показники розумової діяльності збільшуються, але на дуже обмежений термін (до 6-8год).

Здебільшого склад різних енергетичних напоїв однаковий і до нього входять:

Кофеїн – це основний компонент енергетиків. Алкалоїд, що присутній у кавових зернах, чайному листі, какао-бобах, кола горіхах, гуарані надає тонізуючий і підбадьорливий ефект та значно збільшує частоту серцевих скорочень (до 120 уд/хв). Кількість кофеїну в банці або пляшці енергетичного напою може варіюватися від 80 мг до понад 500 мг. 1 чашка кави містить близько 100 мг кофеїну.

Мате (парагвайський чай із висушеного листя падуба) – це аналог кофеїну завдяки вмісту стимулюючої речовини матеїн. Дає подібний ефект, але значно менший.

Женьшень і гуарана – це натуральні стимулятори ЦНС.

Сахароза і глюкоза – це прості вуглеводи, які потрапляючи в організм, швидко надають стимулювальну дію. Коли вони потрапляють у мозок, то насамперед вони знижують бажання спати і заохочують його активність.

Таурін – це амінокислота, що прискорює обмін речовин, посилює відчуття посилення енергії, є стимулятором ЦНС.

Теобромін – це тонізуючий засіб. У чистому вигляді він є токсичним. Однак в енергетичних напоях міститься той теобромін, що пройшов хімічну обробку.

Смакові домішки.

Вітаміни групи «В» – часто додаються в напої.

Наскільки небезпечно вживати енергетики?

#Кофеїн – це підступна речовина, що тимчасово блокує аденозін, даючи нам відчуття і відсутність втоми та гарного настрою (за рахунок більш швидкого вивільнення такого нейромедіатору, як дофамін). Кофеїн всмоктується протягом 30-50 хв після вживання енергетичного напою і печінка реагує на це, всмоктуючи більше цукру у кровотік. Протягом години дія кофеїну починає слабшати, рівень енергії знижується і настає втома.

Дорослі та підлітки, які регулярно споживають енергетичні напої, можуть відчувати залежність, а також синдром відміни кофеїну (протягом 12-24 год після вживання можуть виникнути головний біль, дратівливість, закрепи). Неприємні відчуття можуть тривати до 9 днів, а їхня тяжкість залежатиме від кількості спожитого кофеїну.

Американська академія педіатрії рекомендує вживати не більше 100 мг/ день. Якщо підлітки випивають декілька цих напоїв (кава і газовані напої з кофеїном), то вони перевищують денний ліміт кофеїну в декілька разів. Це призводить не тільки до прискореного серцебиття і підвищеного кров'яного тиску, але й може призводити до підвищеного ризику серцевих нападів.

Регулярне вживання енергетичних напоїв дітьми та підлітками може викликати проблеми зі сном, занепокоєння, дратівливість, розлади шлунку, м'язовий тремор. Регулярне вживання декілька банок енергетичних напоїв на день може призвести до діабету 2типу. Діти із захворюваннями серцево-судинної системи, нирок, печінки, судомами, діабетом, розладами настрою та поведінки, гіпертиреозом або ті, хто приймає певні ліки, можуть піддаватися більш високому ризику розвитку побічних ефектів від споживання.

Дослідження також наголошують, що зловживання енергетичними напоями може збільшити ризикову поведінку підлітків, особливо це стосується сексуальної поведінки, прояву агресії в бійках, нехтування правилами безпеки при використанні транспортних засобів.

Детальніше про шкоду енергетичних напоїв за посиланням: https://kcphc.kyiv.ua/.../shkoda-energetichnikh-napoiv

Переглядів: 121 | Додав: fialka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Єдина Країна
Пошук

Рекомендуйте нас у соціальних мережах
Календар
«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Ти не один! Подзвони!
Наші фото
Соціальна реклама
Друзі сайту








Архів записів
Copyright MyCorp © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz