Енергодарський міський центр соціальних служб Субота, 04.05.2024, 14:53
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Це ми!
Корисні посилання







Сайти наших клієнтів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2020 » Серпень » 31 » Як допомогти дитині адаптуватися до дитячого садочка.
21:24
Як допомогти дитині адаптуватися до дитячого садочка.

 

Скоро настане осінь, а це означає, що в дитячі сади прийдуть діти, яким потрібно буде адаптуватися до нових умов. Про універсальні поради для найбільш успішної адаптації конкретної дитини навряд чи можна говорити. Але в основі підтримки в цей період повинні лежати любов до дитини, розуміння і відчуття того, що вона переживає і чим живе.

Світ дітей-дошкільнят - це світ гри і казок, цікавих занять. Діти раннього віку емоційні й вразливі. Їм властиво швидко заряджатися як позитивними, так і негативними емоціями дорослих і однолітків, наслідувати їх дії. Ці особливості можна використовувати для того, щоб полегшити процес адаптації до дитячого саду і сформувати у дитини позитивне ставлення до нього, використовуючи гру і казки.
Тому заздалегідь можна створити казкову атмосферу, вибравши улюблену іграшку дитини або персонаж (наприклад, ведмедика), і склавши казкову історію про те, як він пішов в дитячий садок. У казці необхідно описати позитивні якості ведмедика, як люблять його батьки. Як одного разу вони з мамою проходили повз дитячого садка і побачили, що там грає багато таких же ведмежат. Можна підкреслити, як здорово бути там разом з усіма, що там ще роблять інші малюки (разом малюють, співають, танцюють, займаються фізкультурою, бігають наввипередки, грають в м'яч, лазять по драбинці), відзначити основні режимні моменти. А потім приходить мама і забирає додому свого малюка. Мама весь цей час була на роботі і думала про своє ведмежа. По дорозі додому воно розповідало їй про свого друга, виховательку і ще про багато цікавого. З тих пір воно стало ходити в садок кожен день.

Вигадуйте й розповідайте подібні історії під час прогулянок або перед сном, можна підготувати психіку дитини до входження в новий, поки ще незвичний світ.

Коли настануть перші дні відвідування дитячого садка, можна додати своєрідні сюрпризи. Забираючи дитину додому, передавати їй маленький подарунок з історією. Наприклад: «Коли я йшла за тобою через ліс (парк, поле), то побачила білочку. Вона спостерігала за тобою у вікно і розповіла мені, який ти молодець. І передала тобі ось цей горішок ». У наступні дні можна «зустріти» їжачка, пташку, котика і ін., Які теж передали свої подарунки (красивий листочок, квітку, шишку, гілочку і ін.) Зі своїми історіями і побажаннями. Такі «подарунки» вдома можна помістити в чарівну коробку, прикрасити її, а самі «подарунки» іноді перебирати, згадувати, хто ж їх подарував.

Важливі моменти, які потрібно враховувати в період адаптації:

Необхідно заздалегідь наблизити домашній режим дня своєї дитини до режиму дитячого садка. Умови впевненості і спокою дитини - систематичність, ритмічність і повторюваність її життя, тобто чітке дотримання режиму.
Важливо зміцнювати фізичне здоров'я малюка. Нехай він якомога більше рухається, дихає свіжим повітрям, відчуває позитивні емоції, загартовується.
Вдома не перевантажуйте дитину новою інформацією, підтримуйте спокійну обстановку.
Плануйте свій час так, щоб в перші 2-4 тижні відвідування дитиною дитячого садка у вас була можливість не залишати її на цілий день. А перші дні вам необхідно перебувати поруч з телефоном і недалеко від території дитячого садка.
Привчайте дитину до тимчасової розлуки. Одним з найбільш травмуючих моментів для деяких дітей при вступі до дитячого садка є необхідність розлучатися з мамою або іншими близькими людьми.
Вимоги до дитини повинні бути послідовними і доступними. Тон, яким повідомляється вимога, вибирайте дружньо-роз'яснювальний, а не наказовий.
Як можна частіше висловлюйте свою любов до дитини через дотики, посмішку, гру, що дозволить їй відчувати себе в емоційній безпеці.
Постарайтеся бути уважним до психоемоційного стану своєї дитини. І нехай адаптація вашої дитини пройде легко!

Курганова Ірина.

 

Переглядів: 175 | Додав: fialka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Єдина Країна
Пошук

Рекомендуйте нас у соціальних мережах
Календар
«  Серпень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Ти не один! Подзвони!
Наші фото
Соціальна реклама
Друзі сайту








Архів записів
Copyright MyCorp © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz