Енергодарський міський центр соціальних служб Середа, 08.05.2024, 19:03
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Це ми!
Корисні посилання







Сайти наших клієнтів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2021 » Грудень » 13 » Патронатна форма виховання: чи знають енергодарці про користь та важливість цієї послуги?
09:11
Патронатна форма виховання: чи знають енергодарці про користь та важливість цієї послуги?

 

Кожна дитина має зростати у люблячій сім’ї, де її поважають, захищають, створюють умови для розвитку її особистості, піклуються про здоров’я, навчають любити і бути людиною. Але в наш час буває й так, що батьки втратили роботу чи житло, хворіють або мають залежності, не вміють піклуватися про власних дітей, поводяться з ними жорстоко або недбало чи залишають дітей без догляду. Саме такій дитині може тимчасово прийти на допомогу сім’я патронатного вихователя.

На жаль, в Енергодарі на обліку міської соцслужби наразі перебувають 234 сім’ї, де у складних життєвих умовах проживають 274 дитинки. Працівники Енергодарського міського центру соцслужб та управління праці соціального захисту населення докладніше розповіли журналістам МедіаЦентру про не так давно відому соціальну  послугу патронату над такими дітками.

Патронат – це соціальна послуга, тимчасового догляду, виховання та реабілітації дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин», – повідомила директорка Енергодарського міського центру соціальних служб Тетяна Сидорик.

Тетяна Сергіївна підкреслила, що сім’ї дітей, які потребують патронатної допомоги, не завжди є неблагополучними.

«Це дітки, батьки яких з тих чи інших причин знаходяться в стадії розлучення, під час якої в сім’ї відбуваються негативні моменти. Також це діти батьків, які перебувають на тривалому лікуванні – це якщо дитину виховує один із батьків та немає підтримки з боку родини. В таких випадках на допомогу приходить патронатний вихователь», – підкреслила Тетяна Сергіївна.

Слід зазначити, що патронат, як експеримент за європейською моделлю виховання, вперше впроваджувався громадською організацією у місті Бровари Київської області. Спочатку ця практика певний час вивчалася, а потім була закріплена у відповідних нормативних актах, зокрема в постанові Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2021 року № 893 «Деякі питання захисту прав дитини та надання послуги патронату над дитиною».

Тож для чого взагалі потрібна патронатна родина та які функціональні обов’язки на неї покладаються? Метою патронату є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг,спрямованих на реінтеграцію дитини у сім’ю. Також патронатні вихователі надають дитині відповідного статусу для прийняття подальших рішень з урахуванням найкращих інтересів дитини щодо забезпечення її права на виховання в сім’ї або в умовах, максимально наближених до сімейних.

Директорка центру повідомила, що кандидатом у патронатні вихователі може бути особа, яка виявила бажання виконувати обов’язки патронатного вихователя на професійній основі, а також має:

  • повнолітнього члена сім’ї (чоловік або дружина, син чи донька, інший член сім’ї) чи повнолітню особу, які проживають на спільній житловій площі з кандидатом у патронатні вихователі, готові бути добровільним помічником кандидата у патронатні вихователі та разом з ним пройти навчання і надавати допомогу у догляді за дитиною, влаштованою до сім’ї патронатного вихователя;
  • належні житлово-побутові умови за місцем свого фактичного проживання, у тому числі наявність окремої кімнати (крім прохідних кімнат, кімнат мансардного або підвального типу) та побутових зручностей.

Важливо зазначити, що патронатний вихователь та помічник вихователя – це професіонали. Адже вони проходять спеціальну підготовку – навчальний курс, який дозволяє опанувати всі нюанси догляду, розвитку дитини, особливостей роботи з дітьми, які за різних обставин не можуть бути зі своєю біологічною родиною.

Однак якщо потенційний патронатний вихователь повністю підходить по всім вищезазначеним критеріям, тоді працівники соцслужби виконують наступні дії:

«Збирається певний пакет документів, які ми спільно зі службою у справах дітей готуємо, затверджуємо і відправляємо колегам до Запорізького обласного центру соціальних служб, які безпосередньо здійснюють навчання кандидатів у патронатні вихователі та надають відповідний висновок. Після того, як людина отримала висновок про те, що вона потенційно готова надавати відповідну послугу, на місцевому рівні готується рішення про створення патронатної родини», – зазначила Тетяна Сидорик.

Директорка центру також зазначила, що строк перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати трьох місяців і встановлюється органом опіки та піклування за результатами розгляду питання на засідання комісії з питань захисту прав дитини та з урахуванням результатів оцінки рівня безпеки або оцінки потреб сім’ї/особи.

Крім того, слід зауважити, що патронат – це офіційна, повноцінно оплачувана робота, за яку патронатний вихователь отримує не лише стаж роботи, а й заробітну плату.

«Виплати здійснюються згідно з Порядком оплати послуг патронатним вихователям та виплати соціальної допомоги на утримання дітей в сім’ї патронатних вихователів. Це затверджено постановою Кабміну № 148 від 16 березня 2017 року», – зазначила головна спеціалістка сектору виплати управління праці та соціального захисту населення міськради Ольга Лобанова.

Першочергово обраним патронатним вихователям, які починають виховувати дитину в своїй родині, необхідно звернутися до центру надання адміністративних послуг з відповідним пакетом документів для оформлення спеціальних виплат.

Перелік необхідних документів:

  1. Заява про призначення соціальної допомоги;
  2. Копія договору про надання послуг над дитиною;
  3. Копія договору про патронат над дитиною (або наказу служби у справах дітей;)
  4. Рішення міської ради про влаштування дитини в патронатну сім’ю;
  5. Копія акту про факт передачі дитини;
  6. Копія свідоцтва про народження дитини (якщо є у наявності);
  7. Довідка з місця навчання про розмір стипендії дитини;
  8. Копія виписки з акту огляду медико-соціальної експертної комісії або медичного висновку.

Слід зазначити, що виплата складається з двох факторівПерший – це грошова допомога на дитину, яка влаштована в патронатну сім’ю. Розмір грошової допомоги складає 2,5 прожиткових мінімумів, що відповідає віку дитини. На сьогоднішній день прожитковий мінімум дітей до 6 років складає 2100 гривень(тобто розмір допомоги дорівнює 5250 гривень), а від 6 до 18 років – 2618 гривень (це 6375 гривень). Крім того, якщо дитинка має інвалідність, то розмір виплат складатиме 3,5 прожиткових мінімумів.

Друга складова виплати – це грошове забезпечення (зарплатня) батькам-вихователям, розмір якої складає 5 прожиткових мінімумів на працездатну особу, тобто 12 405 гривень. Крім того, якщо патронатний вихователь доглядає за дитиною-інвалідом або неповнолітньою вагітною особою чи ВІЛ-інфікованою дитиною, тоді грошове забезпечення батькам-вихователям на кожну таку дитину збільшуватиметься на 10%. Максимальна сума виплат становитиме 18 607 гривень.

Тож працівники соціальних служб звертаються до всіх небайдужих енергодарців та запрошують до співпраці родини, що готові поділитися сімейним теплом з дітьми, які мають ризик залишитися без батьківського піклування та потребують тимчасової підтримки.

Станьте патронатним вихователем – допоможіть дитині відчути родинне тепло і батьківську ласку. Зробіть цей світ трішечки добрішим!

Переглядів: 121 | Додав: fialka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Єдина Країна
Пошук

Рекомендуйте нас у соціальних мережах
Календар
«  Грудень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Ти не один! Подзвони!
Наші фото
Соціальна реклама
Друзі сайту








Архів записів
Copyright MyCorp © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz