Енергодарський міський центр соціальних служб Неділя, 05.05.2024, 17:09
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Це ми!
Корисні посилання







Сайти наших клієнтів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2020 » Липень » 2 » Поради психолога
15:47
Поради психолога

ЯК ГОВОРИТИ ІЗ БЛИЗЬКОЮ ЛЮДИНОЮ, ЯКЩО ВИ ДІЗНАЛИСЯ, ЩО ВОНА ЗАЗНАЄ ФІЗИЧНОГО НАСИЛЬСТВА З БОКУ ПАРТНЕРА? 

Від насильства може заціпеніти не тільки людина, як страждає від нього, а й людина яка це бачить. Коли оціпеніння проходить і "моя хата вже не скраю", хочеться допомогти та навіть врятувати людину, яка зазнає насильства, особливо коли це подруга, сестра або інша близька людина. Але як же про це поговорити? Як зробити розмову безпечною?

1. Не розпочинайте розмову самостійно про те, що ви знаєте, що відбувається. Якщо ви помітили, що близька вам людина зазнає фізичного насильства, скажіть їй просто, що ви поруч та готові
допомогти. Не акцентуйте увагу на тому, що ви знаєте, адже це може викликати почуття сорому та провини у іншої людини.

2. Оцініть свої сили та що ви хочете зробити. Якщо ви хочете просто поговорити з людиною, дізнатись як вона так живе та знати більше подробиць – краще не робіть цього. Людина, яка зазнає насильства досить вразлива, а ваші питання можуть бути ще одним його проявом.
Вам потрібно зрозуміти чи зможете ви дати людині почуття безпеки та комфорту під час вашої розмови, та підтримати її замість слів: «Та ти що? Він таке зробив?».

2. Не звинувачуйте людину та не розпитуйте: «А чому не казала раніше?», «Ти що не можеш зібрати свої речі та піти?», «Я б на твоєму місці дала б здачі», «А ти як себе захищала?». Такі питання тільки показують, що людину не розуміють в її почуттях і не варто більше звертатись по допомогу.

3. Не розпитуйте про деталі та не намагайтесь з’ясувати причини поведінки або навіть виправдати її.

4. Не намагайтесь поділитись своїм досвідом, або досвідом інших людей, якщо вас про це не попросять. Не потрібно розказувати, що «доньку тьоті Каті теж чоловік бив і нічого, зібрала речі та
живе собі нормально». Переживання людини - це її особисті переживання, які не варто обесцінювати розмовами про інших. Якщо у вас є схожий досвід, ви можете запитати чи хоче ваша подруга/сестра його почути.

5. Найголовніше правило – це не зробити розмову про насильство ще одним його колом. Не давіть на людину, не починайте розпитувати та витягати всі деталі. Нехай розмова буде йти у своєму темпі. Дайте людині простір поділитись своїми переживаннями та виговоритись. Можна запитати: «Чи комфортно тобі зараз розмовляти? Як я можу тобі допомогти?». Намагайтесь стриматись від коментарів на кшталт: «І ти після цього до нього повернешся?», «Як ти досі можеш любити його?». Головне те, що людина, яка зазнає насильства вам відкрилась і тут потрібно вислухати її та сказати, що ви поруч та допоможете разом пройти через це.

Поради від психологині Надії Назарчук.

Переглядів: 165 | Додав: fialka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Єдина Країна
Пошук

Рекомендуйте нас у соціальних мережах
Календар
«  Липень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Ти не один! Подзвони!
Наші фото
Соціальна реклама
Друзі сайту








Архів записів
Copyright MyCorp © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz