Енергодарський міський центр соціальних служб П`ятниця, 03.05.2024, 20:35
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Це ми!
Корисні посилання







Сайти наших клієнтів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Серпень » 18 » Аналітичний бюлетень з питань ВПО в Україні
08:27
Аналітичний бюлетень з питань ВПО в Україні
АНАЛІТИЧНИЙ БЮЛЕТЕНЬ З ПИТАНЬ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ В УКРАЇНІ logotip-right
НОВИНИ
МОЖЛИВОСТІ
ДОСЛІДЖЕННЯ
ДОСВІД РЕГІОНІВ
МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД
Затверджено Положення про Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та ВПО

Уряд визначив повноваження Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, яке було створено 20 квітня 2016 р. Основним завданням Міністерства є формування і реалізація державної політики з питань тимчасово окупованих територій України, кінцевою метою якої є реінтеграція зазначених територій та їхнього населення в єдиний конституційний простір України, а також сприяння реалізації прав і свобод внутрішньо переміщених осіб та створення умов для добровільного повернення до покинутого місця проживання (реінтеграції) або інтеграції за новим місцем проживання в Україні.

Новостворене міністерство координуватиме здійснення заходів з розбудови миру, відновлення та розвитку на територіях, які зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту та/або тимчасової окупації, включаючи економічне відновлення та відновлення об’єктів інфраструктури.

Також міністерство сприятиме захисту прав і свобод осіб, які порушені внаслідок збройного конфлікту та/або тимчасової окупації частини території України, зміцненню стійкості приймаючих громад, реінтеграції/інтеграції учасників бойових дій і внутрішньо переміщених осіб, їхній професійної та соціальної адаптації. До функцій міністерства входитимуть питання забезпечення житлом та вирішення інших питань соціального захисту ВПО.

Міністерство здійснюватиме свої повноваження безпосередньо та через територіальні органи у Донецькій, Луганській та Херсонській областях. З метою виконання своїх завдань міністерство залучатиме інвестиції, кредити та гранти, у тому числі кошти міжнародних фінансових організацій та міжнародну технічну допомогу, і координуватиме діяльність центральних та місцевих органів виконавчої влади щодо реалізації відповідних міжнародних проектів і програм.

Повний текст Положення доступний за посиланням
 
МОЖЛИВОСТІ
 
УВКБ ООН допоможе з відновленням житла в Донецькій області
Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) започаткувало проект відновлення будинків в Донецькій області, зруйнованих в результаті воєнного конфлікту, загальною вартістю понад 24 млн. грн. Проект реалізовуватиметься благодійним фондом АДРА Україна.

На допомогу у відновленні житла можуть претендувати мешканці наступних населених пунктів Сіверськ, Світлодар, Бахмут, Торецьк, Верхньоторецьке, Новогородське, Гірник, Красногорівка, Слов’янськ, Краматорськ та Мар’їнка Донецької області, а також прилеглих населених пунктів, які постраждали під час бойових дій. Обов’язкова умова – наявність акту руйнування та документів, що підтверджують право власності на об’єкт нерухомості. Перевага буде надаватися найбільш вразливим категоріям населення – багатодітним, неповним сім’ям тощо.

Очікується, що 2645 жителів Донецької області отримають фінансову допомогу на придбання будівельних матеріалів та проведення ремонтних робіт. Вже до кінця року планується відремонтувати 650 приватних будинків та 500 квартир в 24 багатоповерхових будинках. 

Детальнішу інформацію про умови проекту можна отримати за посиланням.
 
 
 
 
Створено портал працевлаштування для ВПО
На сайті «Кар'єра для нового життя» можна:
  • Ознайомитися з вакансіями роботодавців, які готові взяти на роботу переселенців;
  • Отримати консультації про сучасні методи пошуку роботи та особливості проходження співбесіди;
  • За допомогою спеціального конструктору створити професійне резюме та написати мотиваційного листа;
  • Розмістити інформацію про товари чи послуги з метою їх просування (для переселенців, які займаються бізнесом);
  • Зареєструвати соціальний проект або волонтерську послугу для того, щоб знайти однодумців для реалізації соціально спрямованої ідеї.
Портал адмініструється Карітас України, всі послуги безкоштовні: www.careerfornewlife.com
 
 
 
 
БФ «Карітас Краматорськ» відкриває програму з надання бізнес-грантів
Бізнес-гранти надаються переселенцям та місцевому населенню, яке постраждало від конфлікту, на підтримку ініціатив мікро-бізнесу (дрібна торгівля, послуги невеликого масштабу, дрібне виробництво).

Мета грантів – відновлення втраченого через військовий конфлікт бізнесу, або розвиток діючого бізнесу.

Розмір грантів становитиме від 5 000 до 30 000 грн.

Останній день подачі заявок – 30 листопада 2016 року.

Заявку можна заповнити за посиланням.
 
 
 
 
ДОСЛІДЖЕННЯ
 
Найбільше українці відчувають дискримінацію через малозабезпеченість
Джерело: Звіт інформаційного центру «Майдан Моніторинг» «Українські ландшафти дискримінації», 2016

Матеріальне становище – найвідчутніший критерій дискримінації, що нівелює всі інші (стать, вік, місце походження тощо). Такого висновку дійшли в ході дослідження «Українські ландшафти дискримінації», що проводилось у 2014 – 2016 р.р. 

Малозабезпечені люди в більшій мірі, ніж всі інші, відчувають дискримінацію в медичних закладах та закладах освіти, де запит на неофіційні внески створює ситуацію, в якій вони отримують послуги нижчої якості, або не отримують їх взагалі. 

Ця проблема є особливо актуальною для внутрішньо переміщених осіб, матеріальне становище яких є навіть нижчим, ніж в середньому по Україні. Майже не відчуваючи дискримінації з боку співгромадян (80% вважають, що ВПО повинні мати такі само права, як всі інші, і 76% – що їм потрібно допомагати), вони відчувають дискримінацію через свій матеріальний стан і неможливість забезпечити необхідним членів своєї сім’ї. Таким чином, основним завданням держави та суспільства є забезпечення гідного рівня життя для вразливих категорій населення (в т.ч. ВПО), що виступатиме для них найкращим захистом від дискримінації.

Повний звіт за результатами дослідження доступний за посиланням.
 
 
 
 
Проблеми ВПО з інвалідністю в Україні
Джерело: Звіт УВКБ ООН «Посилення захисту прав осіб з інвалідністю при вимушеному переміщенні», 2016
Поряд з малозабезпеченістю, інвалідність є ще одним серйозним критерієм дискримінації. Особливо для внутрішньо переміщених осіб, які вимушені адаптуватись до життя у нових умовах. В квітні ц.р. УВКБ ООН провело дослідження проблем, з якими стикаються ВПО з інвалідністю в Україні. Фінансовий тиск і пов’язані з цим проблеми з житлом були найболючущими питаннями, що піднімались респондентами. При цьому люди вказували на додаткові витрати, які доводиться нести родинам людей з інвалідністю, включаючи витрати на ліки та транспорт.

Більшість респондентів висловлювали потужне бажання працювати. Основною проблемою вони називали непристосованість робочих місць та негативне ставлення роботодавців до людей з інвалідністю. Також люди були зацікавлені в участі у програмах підтримки підприємництва та відповідному навчанні.

Серед проблем, пов’язаних з доступом до соціальних виплат, респонденти (з 2-ою та 3-ою групою інвалідності) називали необхідність стояти у чергах, непристосованість приміщень та складні процедури, які вимагають тривалого часу.

Окремо піднімалось питання транспорту. Відсутність регулярного транспорту або його непристосованість до потреб людей з інвалідністю – це серйозний бар’єр на шляху до зайнятості, доступу до медичних та соціальних послуг, навчання дітей.

За результатами дослідження, УВКБ планує створити центр для людей з інвалідністю в Одесі, запровадити волонтерські програми підтримки таких людей в Одесі та Дніпрі, забезпечити модифікацію транспортних мереж в Одесі, Дніпрі, Запоріжжі та Слов’янську, а також вжити інших заходів, спрямованих на захист прав людей з інвалідністю та їхню соціальну адаптацію і інтеграцію.

Повний звіт за результатами дослідження доступний за посиланням.
 
 
 
 
ДОСВІД РЕГІОНІВ - КООРДИНАЦІЙНІ ЦЕНТРИ ДОПОМОГИ ВПО
 
 
Координаційні центри допомоги ВПО є в багатьох містах України. Більшість з них були створені влітку 2014 р. силами місцевих громадських організацій та волонтерів. Разом з координаційними штабами ДСНС вони займались питаннями розселення, надання базової допомоги та інформаційно-консультативної підтримки переселенцям. Згодом деякі з них почали надавати психологічну підтримку, юридичні консультації, організовувати заходи, спрямовані на інтеграцію ВПО до місцевих громад. Крім того, такі центри відіграють важливу координаційну функцію: вони ведуть первинний прийом ВПО і спрямовують їх до відповідних державних структур, а також інформують про наявну гуманітарну допомогу і програми грантової підтримки від міжнародних організацій. Як правило, центри допомоги ведуть власну базу даних ВПО, яка містить детальну інформацію про вразливі категорії громадян. Ця інформація надається на запит надавачів благодійної допомоги.
 
 
 
 
Координаційний центр «Допомога Дніпра»
Центр почав працювати в червні 2014р. – коли до Дніпропетровська почали масово прибувати переселенці. Робота ведеться за принципом Єдиного вікна, де надаються консультації представників державних структур міста та області: центрів зайнятості, управлінь соціального захисту, Пенсійного фонду, Міграційної служби. Також в Центрі працює медпункт, де знаходиться медпрацівник і психолог ДСНС, та кабінет правової підтримки, де надаються безкоштовні консультації для ВПО. Новоприбулі мають можливість на кілька днів розміститись в Центрі до вирішення питання про їхнє подальше розселення.

Також на базі Центру працює Консультаційно-розвиваючий центр для всієї родини з наданням психологічної підтримки. Проводяться різноманітні дитячі заходи, семінари та тренінги, курси англійської мови, майcтер-класи. Останнім часом Центр розвиває свою роботу в напрямку адаптації та інтеграції ВПО і зміцнення приймаючих громад.

Детальніше про роботу Центру можна дізнатися на фейсбук-сторінці.
 
 
 
 
Єдиний центр допомоги ВПО – Миргород
М. Миргород, прийняло рекордну кількість переселенців що прибули в Полтавську обл., – наразі вони складають 7% жителів міста. У жовтні 2015 р. Миргородський ЦСССДМ отримав підтримку від ПРООН для створення 5 посад кейс-менеджерів (докладніше про підхід кейс-менеджменту читайте у нашому наступному випуску) – з цього і почалась робота Єдиного центру допомоги ВПО. Спеціалісти центру надають необхідну інформацію та консультації з питань отримання статусу ВПО, оформлення пенсії, соціальних виплат, відновлення втрачених документів, пошуку житла, працевлаштування, отримання медичних послуг, влаштування в дошкільні та шкільні заклади.

В Центрі працює досвідчений психолог, що консультує, проводить тестування, тренінги для дітей та дорослих. Також Центр проводить спільні заходи для внутрішньо переміщених осіб та місцевих жителів, спрямовані на соціальну адаптацію ВПО та їхню інтеграцію до місцевої громади.

Детальнішу інформацію про роботу Центру можна знайти на сайті.
 
 
 
 
Міський центр допомоги – Запоріжжя
Міський центр допомоги працював з вразливими категоріями населення в Запоріжжі задовго до початку конфлікту, а в травні 2014 р. до нього звернулись перші ВПО. За підтримки міжнародних організацій та небайдужих громадян, Центр надавав гуманітарну допомогу, згодом в ньому з’явились психолог та юрист. Зараз відділення Центру працюють в Бердянську, Запорізької обл., а також в Мар’їнці, Красногорівці та Димитрові, Донецької обл.

Раз на два місяці на базі Центру в Запоріжжі проходять зустрічі координаційного штабу з питань ВПО, в яких беруть участь представники місцевої влади та міжнародних організацій, які працюють в області. 

Окрім безпосередньої допомоги ВПО, Центр організовує різноманітні інтеграційні заходи для громади міста загалом, як, наприклад, Фестиваль Сім’ї, який відбувся в червні 2016р.

Детальнішу інформацію про роботу Центру можна знайти на сайті
 
 
 
 
Соціальний центр ВПО – Димитрів
В червні 2015 р., коли в Димитрові Донецької обл. почали з’являтись перші переселенці, місцевий координаційний комітет органів самоорганізації населення швидко організував роботу з їхнього розселення та надання базової допомоги. Згодом за підтримки ПРООН було створено Соціальний центр ВПО. На сьогодні в місті функціонує мережа з 6 консультаційних центрів, де внутрішньо переміщені особи можуть отримати всю необхідну інформацію.

Крім того, Центр активно працює над організацією робіт з благоустрою територій, що, за словами керівника Центру, є не тільки джерелом доходу, але й потужним інтегруючим фактором, адже в таких роботах беруть участь як місцеві мешканці, так і внутрішньо переміщені особи.

Докладну інформацію про роботу Центру можна знайти на сайті.
 
 
МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД
 
КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ ДОВГОСТРОКОВИХ РІШЕНЬ В ІНТЕРЕСАХ ВПО
У ситуації тривалого продовження конфлікту та невизначених перспектив повернення, місцева інтеграція ВПО вважається найприйнятнішим довготерміновим рішенням. Постійний міжвідомчий комітет ООН з координації гуманітарних питань розробив Рамкову програму пошуку довготермінових рішень в інтересах ВПО (повний текст), що містить критерії, які допомагають оцінити, наскільки державі вдалось досягти відповідних рішень. Базовим критерієм, на якому засновані всі інші, є свобода ВПО від дискримінації за їхнім статусом чи з інших причин.
 
 
 
БЕЗПЕКА ТА ЗАХИСТ

Рівень очищення доріг, житлових зон та оброблюваних земель від мін та вибухонебезпечних боєприпасів в місцях розміщення ВПО
Відсутність дискримінаційних обмежень на свободу пересування для ВПО
Кількість поліцейських дільниць і судів та кількість відповідних співробітників у місцях розміщення ВПО порівняно із середніми показниками по країні або ситуацією до переміщення
Кількість кримінальних злочинів по відношенню до ВПО порівняно із середніми показниками по країні або ситуацією до переміщення
Сприйняття самими ВПО рівня безпеки та захисту
АДЕКВАТНІ СТАНДАРТИ ЖИТТЯ

Наявність програм для забезпечення ВПО притулком, медичною допомогою, основними продуктами харчування та питною водою
Орієнтовна кількість ВПО, що не мають притулку або продуктів харчування
Рівень доступу дітей ВПО до закладів освіти
Рівень доступу ВПО до соціальних послуг та допомоги, що забезпечуються державою та міжнародною спільнотою
ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОХОДІВ

Відсутність правових або адміністративних бар’єрів для зайнятості ВПО
Відсоток безробітних серед ВПО порівняно із середніми показниками по країні або ситуацією в регіоні до початку конфлікту
Форми та умови зайнятості ВПО порівняно із місцевим населенням, включаючи рівень неофіційної зайнятості та недотримання норм трудового законодавства (соціальний пакет мінімальна заробітна плата тощо)
Рівень життя ВПО порівняно із середніми показниками по країні або ситуацією в регіоні до початку конфлікту
ВІДНОВЛЕННЯ ПРАВ ВЛАСНОСТІ НА ЖИТЛО ТА ЗЕМЛЮ

Наявність ефективних механізмів для відновлення прав власності на житло та землю
Кількість ВПО, що залишаються без адекватного житла, порівняно із середніми показниками по країні або ситуацією в регіоні до початку конфлікту
Кількість зруйнованих або пошкоджених будинків ВПО, які були відновлені
Наявність доступу ВПО до програм підтримки (включаючи кредитування) для відновлення житла та землі
ДОСТУП ДО ДОКУМЕНТАЦІЇ

Відсутність правових або адміністративних бар’єрів для відновлення документів ВПО (свідоцтва про народження, паспорту тощо)
Наявність доступних механізмів для заміни втрачених документів
Відсоток ВПО, які не мають необхідних документів, порівняно із середніми показниками по країні або ситуацією в регіоні до початку конфлікту
Взаємне визнання урядом та фактичною владою документів, які були видані під час конфлікту
ВОЗЗ’ЄДНАННЯ РОДИН

Наявність механізмів для возз’єднання родин ВПО, при цьому обмеження на пересування не мають перешкоджати возз’єднанню родин
Кількість дітей ВПО та інших осіб, що знаходяться на утриманні, які ще не возз’єднались зі своїми родинами
Кількість осіб, які не мають доступу до власності або соціальних виплат та пенсій через те, що відсутній певний член родини
Кількість дітей ВПО без супроводу, чиї інтереси мають бути забезпечені
УЧАСТЬ У СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНОМУ ЖИТТІ

Відсутність правових та адміністративних бар’єрів для участі ВПО у виборах та роботі на державній службі
Відсоток повнолітніх ВПО, які внесені до реєстру виборців та мають право голосувати, порівняно із середніми показниками по країні
Відсоток повнолітніх ВПО, які брали участь у виборах, порівняно із середніми показниками по країні
Відсоток ВПО на державній службі та виборних посадах порівняно із відсотком ВПО від загального населення
ДОСТУП ДО ПРАВОСУДДЯ

Наявність ефективних механізмів для захисту порушених прав ВПО
Кількість або відсоток випадків, коли порушені права ВПО були захищені та надана відповідна компенсація
Відсоток ВПО, які вважають, що їхні права захищені та справедливість відновлена
Переглядів: 622 | Додав: fialka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Єдина Країна
Пошук

Рекомендуйте нас у соціальних мережах
Календар
«  Серпень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Ти не один! Подзвони!
Наші фото
Соціальна реклама
Друзі сайту








Архів записів
Copyright MyCorp © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz