Енергодарський міський центр соціальних служб Понеділок, 06.05.2024, 07:39
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Це ми!
Корисні посилання







Сайти наших клієнтів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Червень » 7 » Аналітичний бюлетень з питань ВПО в Україні
16:06
Аналітичний бюлетень з питань ВПО в Україні

АНАЛІТИЧНИЙ БЮЛЕТЕНЬ З ПИТАНЬ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ В УКРАЇНІ

 

 

 

НОВИНИ

МОЖЛИВОСТІ

ДОСЛІДЖЕННЯ

ДОСВІД РЕГІОНІВ

МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД

Затверджено рекомендації парламентських слухань про дотримання прав ВПО

 

31 березня 2016 р. Верховна Рада України ухвалила Постанову «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на тимчасово неконтрольованій території в зоні проведення антитерористичної операції».

У Рекомендаціях враховано пропозиції народних депутатів України, органів державної влади та місцевого самоврядування, а також громадських організацій, що були висловлені під час парламентських слухань 17 лютого 2016 р. Зокрема щодо створення центрального органу виконавчої влади з питань ВПО, приведення нормативно-правових актів КМУ у відповідність до ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав і свобод ВПО», розроблення порядку відновлення зруйнованого та пошкодженого житла громадян, розташованого в зоні проведення АТО тощо.

 

МОЖЛИВОСТІ

 

План гуманітарного реагування для України – 2016

В лютому 2016 р. Уряд України затвердив План гуманітарного реагування – 2016. Документ визначає стратегічні пріоритети реагування на кризу в Україні, відповідно до яких допомогу мають отримати близько 2,5 млн представників найуразливіших груп населення з 3,1 млн осіб, що постраждали від конфлікту. Для надання запланованого обсягу гуманітарної допомоги планується залучити 298 млн дол. США.

Гуманітарне реагування здійснюватиметься 147 організаціями-партнерами, до складу яких входять агентства системи ООН, інші міжнародні міжурядові та неурядові організації, а також українські громадські організації. Робота вестиметься у восьми кластерах: освіта, продовольство, охорона здоров’я, забезпечення доходів та раннє відновлення, логістика, захист прав, житло та непродовольчі товари, вода, санітарія та гігієна. Координація зусиль всіх партнерів здійснюватиметься Офісом ООН з координації гуманітарних ситуацій (UN OCHA).

Повний текст Плану гуманітарного реагування для України на 2016 р. доступний за посиланням.

 

 

 

 

 

 

 

Обласні програми адаптації та інтеграції ВПО

Стратегії та програми є важливим інструментом для вирішення актуальних проблем розвитку територій або окремих соціальних груп та залучення додаткового фінансування, в т.ч. від міжнародних донорів. Регіональні програми адаптації ВПО розроблено в Донецькій та Дніпропетровській областях. За експертної підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН), розробка аналогічних стратегій та програм розпочалась в Луганській, Запорізькій, Полтавській областях та м. Миргород (Полтавська обл.). 

В лютому-березні 2016 р. були створені робочі групи з числа представників місцевих органів влади та громадських організацій і зібрана аналітична інформація щодо основних проблемних питань, з якими стикаються ВПО та представники місцевих громад (забезпечення житлом, працевлаштування, доступ до соціальних, освітніх та медичних послуг тощо). За участі консультанта ПРООН в кожному з регіонів проходять сесії стратегічного планування.

 

 

 

 

 

 

 

Програма обміну для державних службовців на Донбасі

ПРООН розпочала програму обміну для державних службовців в Донецькій та Луганській областях, яка має на меті зміцнення потенціалу органів місцевого самоврядування та покращення їхньої матеріально-технічної бази. Наразі триває вивчення наявних потреб та визначення переліку необхідних фахівців.

Перші конкурси на вакантні посади будуть оголошені найближчим часом. До участі в них запрошуватимуться кваліфіковані фахівці з числа мешканців інших регіонів України та внутрішньо переміщених осіб. Програма здійснюватиметься протягом 8 місяців. Допомогу отримають Донецька та Луганська обласні військово-цивільні адміністрації, а також 15 органів місцевого самоврядування.

 

 

 

 

 

 

 

ДОСЛІДЖЕННЯ

 

Оцінка потреб зайнятості ВПО, незареєстрованих у ДСЗ – дослідження МОП


У Державній службі зайнятості зареєстровано 13% від загальної кількості ВПО працездатного віку станом на 1 березня 2016 р. В ході дослідження, проведеного Міжнародною організацією праці влітку 2015 р., було виявлено, що основні причини відмови від пошуку роботи через ДСЗ – це низькі зарплати та брак вакансій за спеціальністю у базі даних ДСЗ. Натомість, ВПО шукають роботу через оголошення у газетах, в Інтернеті, чи на вулиці. А також запитують родичів, друзів, колишніх колег, або звертаються безпосередньо до роботодавців.

Більшість опитаних безробітних ВПО – це жінки (68%), особи віком до 45 років (74%), з вищою освітою (неповною – 22%, базовою або повною – 46%), які мали роботу до переселення (82%), активні користувачі комп'ютерів та Інтернету. На час дослідження, у тимчасових роботах були зацікавлені 50% безробітних ВПО, у професійному навчанні – 40%. Найбільш затребуваними напрямами є курси комп’ютерної грамотності, програмування, веб-дизайну, англійської мови, та бухгалтерського обліку (з вивченням 1С).

Значна частина опитаних роботодавців має досвід працевлаштування ВПО на своїх підприємствах і не бачить принципової різниці між ними та рештою колективу. Але скрутна економічна ситуація змушує їх скорочувати штати, що обмежує можливості працевлаштування ВПО.

Авторами дослідження рекомендовано розширення переліку вакансій та кола роботодавців, з якими співпрацює ДСЗ, організацію заходів, спрямованих на підвищення конкурентоспроможності ВПО, та подальшу підтримку роботодавців, що працевлаштовують ВПО.

Повний звіт за результатами дослідження доступний за посиланням.

 

 

 

 

 

 

 

Професії, затребувані на ринку праці – дослідження ПРООН


З метою вивчення реального стану ринку праці, на замовлення ПРООН, було проведено аналіз популярних сайтів пошуку роботи та опитування експертів з працевлаштування в регіонах із найбільшою кількістю ВПО.

За результатами контент-аналізу сайтів, найбільш затребуваними є фахівці в сфері продажів, страхування, нерухомості. Найменш затребувані випускники т.зв. «престижних спеціальностей» – економісти та юристи. Опитані експерти підтверджують наявність високого та стабільного попиту на спеціалістів у сфері продажів, висококваліфікованих робітників, працівників сфери послуг, молодший медичний персонал. Крім того, є ряд затребуваних спеціальностей з невисоким порогом входження у сфері ІТ. З часом зростає потреба у працівниках, які суміщали б декілька спеціальностей.

На думку експертів, можливості перенавчання досить обмежені, оскільки ринку праці бракує в першу чергу досвідчених спеціалістів. Тим не менш, є декілька перспективних напрямів: навчання для роботи у сфері продажів, Інтернет-маркетингу та IT, освоєння вузькоспеціалізованого програмного забезпечення для фахівців, а також стимулювання самозайнятості. Внутрішньо переміщеним особам експерти радять починати з профорієнтації, оволодіння навичками самопрезентації та ефективного пошуку роботи.

Повний звіт за результатами дослідження доступний за посиланням.

 

 

 

 

 

 

 

ДОСВІД РЕГІОНІВ

 

Під одним дахом – Донецька область

Донецький обласний центр зайнятості ініціював проведення інформаційно-консультаційних заходів «Під одним дахом». Щосереди у міських та районних центрах зайнятості збираються представники служби зайнятості, управлінь праці та соціального захисту населення, освіти та науки, у справах сім’ї та молоді, охорони здоров’я та пенсійного фонду, а також громадських організацій.

Прийшовши в цей день до центру зайнятості, громадяни, зокрема ВПО, можуть оперативно звернутися до працівників будь-яких структур та на місці отримати відповідь на свої запитання.

Детальну інформацію можна знайти за посиланням .

 

 

 

 

 

 

 

Семінари з ефективного працевлаштування на волонтерських засадах – Одеса

Щотижня в Одеському міському центрі зайнятості проводяться семінари з ефективного працевлаштування для місцевих мешканців та ВПО. Семінари на волонтерських засадах проводить Дмитро Безверхов, професійний HR-спеціаліст та бізнес-тренер.

На початку кожного семінару група сама формує перелік запитань, які будуть розглядатись. Найпоширенішими з них є наступні: де шукати вакансії з нормальною заробітною платою; як складати резюме та проходити співбесіди; що робити, коли не вистачає або немає досвіду; як шукати роботу тим, кому за 40. В ході семінару тренер в інтерактивній формі підводить групу до відповідей на поставлені питання.

Детальніше про заходи можна дізнатись на фейсбук-сторінці проекту "DO работы".

 

 

 

 

 

 

 

Центр підтримки підприємницьких ініціатив ВПО – Харків

Отримати консультації з ведення бізнесу, або просто скористатись робочим місцем, оснащеним всією необхідною офісною технікою, може кожен бажаючий, прийшовши до Центру підтримки підприємницьких ініціатив ВПО. Центр був створений на базі Харківського обласного центру зайнятості за підтримки МФ «Відродження». Звертаються до нього як переселенці, так і місцеві мешканці.

Крім того, Центр активно налагоджує співпрацю між державними органами, навчальними закладами, роботодавцями та громадськими організаціями, а також проводить різноманітні заходи. 

Більше інформації про Центр можна знайти за посиланням.

 

 

 

 

 

 

 

Громадські роботи для ВПО – Полтава

В Полтаві внутрішньо переміщені особи можуть взяти участь у різних за характером громадських роботах: з благоустрою територій, в управліннях соціального захисту населення, або в громадській організації.

Це стало можливим завдяки проекту за підтримки Євросоюзу, що був підготовлений та реалізується Полтавською облдержадміністрацією у тісній співпраці з ГО «Світло Надії». Фінансування відбувається на солідарній основі: грантові кошти ЄС, Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, та місцеві бюджети.

Більше про заходи можна прочитати на сайті Полтавського обласного центру зайнятості.

 

 

 

 

 

МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД

 

Грузія

За останні 25 років Грузія пережила дві потужні хвилі внутрішнього переміщення, перша з них була спричинена збройними зіткненнями у Абхазії та Південній Осетії на початку 90-х років, а друга – війною у Південній Осетії 2008 р.

На даний момент в Грузії зареєстровано 259,247 ВПО, що складає близько 7% населення країни. Відповідальним органом є Міністерство у справах осіб, вимушено переміщених з окупованих територій, біженців та розселення. Чинне законодавство гарантує права ВПО на соціальне забезпечення, отримання допомоги, адекватне житло, майнові права тощо. Якщо реституція житла та іншого майна неможлива, ВПО можуть отримати альтернативне житло рівнозначної вартості або компенсацію втрат. У 2009 р. встановлено порядок передачі ВПО у приватну власність житлової площі в колективних центрах, пустих приміщеннях та нових багатоквартирних будинках. Державна власність передається за символічну ціну 1 ларі. ВПО звільняються від сплати податку на передану власність та отримані компенсації.

У 2007 р. було затверджено Державну стратегію щодо внутрішньо переміщених осіб, яка була скоригована у 2008 р., коли стало зрозуміло, що через війну з Росією повернення відкладається на невизначену перспективу. Стратегія пропонує довготермінові рішення для адаптації ВПО, включаючи надання постійного житла, сприяння зайнятості та заходи, спрямовані на інтеграцію в місцевих громадах.

У 2013 р. Урядом Грузії було створено Агенцію з питань зайнятості ВПО, яка діє у партнерстві з державними структурами та міжнародними донорами, включаючи Європейський союз, ФАО, Датську раду з питань біженців тощо. Наразі Агенція оголосила конкурс для місцевих НДО на реалізацію програми зайнятості, що включає надання ваучерів на закупівлю необхідних матеріалів та обладнання для сільськогосподарських підприємств, а також розвиток самозайнятості та малого бізнесу серед ВПО.

 

 

 

 

 

 

 

Азербайджан

Воєнні дії у Нагірному Карабасі спричинили вимушені переселення в Азербайджані ще в останні роки існування СРСР. Загальна чисельність ВПО становить близько 600 тис. осіб (7% населення країни).

Згідно чинного законодавства, ВПО гарантовано надання тимчасового місця проживання, медичне обслуговування та надання лікарських препаратів, першочергове розміщення в спеціальних соціальних установах людей з інвалідністю та літнього віку, отримання матеріальної допомоги. При переселенні на постійне місце проживання ВПО компенсуються витрати переїзду. Вони можуть отримати безпроцентний кредит на 10 років, земельну ділянку у користування, при самостійній купівлі житла звільняються від нотаріального мита. 

ВПО надається сприяння в працевлаштуванні, у разі перекваліфікації на час навчання виплачується середня заробітна плата за новою спеціальністю. В державних установах та організаціях встановлені квоти для працевлаштування ВПО. У разі скорочення штатів вони користуються переважним правом залишитися на посаді. Підприємцям з числа ВПО надаються пільгові кредити. Пенсії ВПО нараховуються й за відсутності документів, що підтверджують стаж роботи та розмір заробітної плати. Законодавство звільняє ВПО від сплати податку на доходи і державних мит при видачі посвідчення особи та водійських прав.

Центральним органом влади є Державний комітет у справах біженців та ВПО. Голова Комітету є водночас віце-прем’єр міністром Азербайджану. Координуючу функцію покладено на Департамент з питань біженців, ВПО, міграції та роботи з міжнародними організаціями, утворений в структурі Кабінету міністрів. У 2004 р. була прийнята Державна програма з покращання житлових умов і підвищення рівня зайнятості біженців та ВПО. Загальна сума витрат на її фінансування становить 3% державного бюджету, що є найвищим показником у світі.

 

 

 

 

 

 

 

За матеріалами звіту НІСД:
«Шляхи вирішення проблеми внутрішньо переміщених осіб: деякі уроки із зарубіжного досвіду».
Карти надані Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода.


Бюлетень підготовлено в межах роботи проекту ПРООН «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми ВПО в Україні» за фінансової підтримки Уряду Японії. Якщо Ви бажаєте поділитись успішними прикладами вирішення проблем ВПО в Вашому регіоні, звертайтесь, будь ласка, до консультанта з питань інформації та звітності, Ганни Лукінової (hanna.lukinova@undp.org)  

 

 

 

 

 

 
Переглядів: 1487 | Додав: fialka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Єдина Країна
Пошук

Рекомендуйте нас у соціальних мережах
Календар
«  Червень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Ти не один! Подзвони!
Наші фото
Соціальна реклама
Друзі сайту








Архів записів
Copyright MyCorp © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz